Langer leven dankzij voedingssupplement?

Een supplement dat je in iedere drogisterij kunt kopen zou wel eens kunnen leiden tot een langer leven. Medici aan de ETH Hogeschool in Zürich (Zwitserland) hebben ontdekt dat de stof glucosamine bij muizen leidt tot een hogere levensverwachting. Glucosamine komt van nature in het lichaam voor, vooral in het kraakbeen. Daarom wordt het als supplement verkocht als je gewrichtspijn hebt.

Ze dienden het middel toe aan 146 muizen die tegen de 2 jaar oud waren. Dat is het menselijke equivalent van 65 jaar. De muizen werden gemiddeld een tiende ouder dan een controlegroep die het supplement niet kreeg. Bij mensen zou zich dat vertalen in een levensverwachting die 7 tot 8 jaar hoger ligt.

Uit onderzoek van de muizen bleek dat de glucosamine veel effect heeft op hun metabolisme. De stof zou vooral het opbreken van grote suikermoleculen in kleinere tegengaan. Op die manier heeft het dezelfde werking als diëten waarin weinig koolhydraten worden gegeten, zogenoemde low-carb diëten. Ook daarvan is aangetoond dat het een goede uitwerking heeft op de levensverwachting.

Is hetzelfde effect aanwezig bij mensen? Dat kunnen de Zwitsers nog niet zeggen. De muizen die ze gebruikten zijn genetisch gemanipuleerd om meer op ons te lijken. Maar tot er een grote test op ons wordt gedaan, is het onzeker.

Op 14 april 2014 stond dit bericht in de gratis krant Metro. Het verslag van het onderzoek verscheen op 8 april 2014 in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift Nature. Misschien hebben mensen die alleen maar probeerden hun artrose in bedwang te houden met glucosamine, en passant wel hun levensverwachting verlengd!