Kans op Artrose

De kans op artrose neemt toe met de leeftijd. De ontwikkeling van artrose begint vaak al vroeg, maar klachten openbaren zich meestal niet vóór het veertigste levensjaar. Ernstige klachten zoals chronische, indringende pijn en gewrichtsblokkering komen vaak pas voor op nog oudere leeftijd, namelijk boven de zestig jaar.

Pijnlijke knie bij artrose

Bijna iedereen boven de zestig jaar heeft wel een of andere lichte vorm van artrose, waarbij eventuele symptomen nog beperkt zijn. Maar ook jongere mensen, twintigers en dertigers, kunnen artrose ontwikkelen en onder de symptomen lijden.
Vrouwen hebben, statistisch gezien, tweemaal zoveel kans om artrose te ontwikkelen als mannen.
Mensen met overgewicht krijgen vaker en eerder artrose. Sommige gewrichten, zoals de knieën, worden zwaarder belast bij mensen met overgewicht, maar ook bij artrose in de handen speelt overgewicht een rol. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de ontstekingsreacties die veroorzaakt worden door vetweefsel.

Blessures. Heeft u (gewrichts)blessures opgelopen? Zelfs wanneer het gewricht daarna geen klachten geeft, heeft u toch een verhoogd risico op het ontstaan van artrose in dat gewricht.
Overbelasting, door regelmatig herhaalde bewegingen en zware druk. Werk waarbij u vaak moet knielen, hurken, bukken of tillen geeft een verhoogd risico op het ontwikkelen van artrose.
Bepaalde sporten, zoals voetbal, hockey, tennis, hardlopen en fitness kunnen de gewrichten overbelasten. Dat kan op den duur artrose tot gevolg hebben.

Aangeboren gewrichtsafwijkingen, zoals scoliose (afwijking in de ruggengraat) of heupdysplasie (waarbij de kom van het bekken te ondiep is voor de kop van het dijbeen) geven eveneens een verhoogd risico op het ontwikkelen van artrose.
Hypermobiele of hyperlaxe gewrichten. Dit betekent dat de gewrichten heel soepel zijn. Als u uw duim of uw elleboog de verkeerde kant op kunt buigen, is dat gewricht hypermobiel. Deze grotere bewegingsmogelijkheid vergroot de kans op artrose.
Andere aandoeningen, zoals reumatoïde artritis of jicht, kunnen artrose veroorzaken. Ook hemachromatose, waarbij de opname van ijzer niet goed is gereguleerd, en acromegalie, de overproductie van groeihormoon, kunnen artrose veroorzaken.
Artrose in de familie. Men is er nog niet achter of artrose erfelijk is, maar het komt in sommige families wel meer voor.