De geneeskundige opleidingen in Nederland staan wereldwijd hoog aangeschreven. Nederland scoort helaas veel minder goed wanneer het gaat om patiëntenrechten, het toestaan van zelfmedicatie, openstaan voor nieuwe, nog niet op de opleiding onderwezen therapieën en voor vernieuwing in het algemeen. Veel artsen beperken zich tot het technische deel van de geneeskunde, terwijl de aandacht voor de patiënt naar de achtergrond verdwijnt.
Gelukkig zien we tegelijkertijd dat meer en meer artsen goed luisteren naar hun patiënten en rekening houden met de gevolgen die patiënten ervaren bij het innemen van verschillende medicijnen of bij andersoortige behandelingen. Bij artrose en de behandeling van pijn en stijfheid ten gevolge van artrose is deze aandacht bijzonder gewenst.
Het is van belang dat u er zelf ook goed op toeziet dat de zorg die u ontvangt, ook echt de juiste zorg voor u is. Ga het gesprek aan met uw arts / zorgverlener. Ga voor uzelf na of de communicatie goed verloopt, of er goed naar u wordt geluisterd en of u voldoende tijd krijgt bij een consult. Belangrijk is ook of de zorgverlener vooringenomen is ten opzichte van bepaalde therapieën en behandelwijzen en of hij of zij openstaat voor nieuwe informatie waarover u hebt gehoord of gelezen, bijvoorbeeld op het internet. Als u niet tevreden bent, overleg dit dan met hem of haar. Een goed overleg kan bijdragen aan een betere zorg.
Bij twijfel kunt u in overleg met uw zorgverzekeraar altijd om een second opinion vragen bij een andere arts. U kunt ook besluiten om een andere arts te vragen de behandeling over te nemen, als u vermoedt dat u bij hem of haar betere zorg zult ontvangen. De nieuwe arts zal dan contact met uw vorige arts opnemen om de overdracht van medische gegevens goed af te wikkelen.
Bedenk hierbij dat u zelf een besluit neemt over de zorg die u ontvangt. Bij artrose is wat u zelf doet, belangrijk voor de behandeling. Artsen en zorgverleners die op uw aanpak van de artrose aansluiten, versterken het behandelproces.