Oproep voor deelname Knie Panel voor mensen met (beginnende) knieartrose

Heeft u last van knieartrose of langdurige kniepijn? En wilt u helpen bij verschillende studies die kunnen bijdragen aan meer inzicht en betere behandelingen van pijn en vermoeidheid bij knieartrose? Dan willen we u uitnodigen om deel te nemen aan het Knie Panel van de Sint Maartenskliniek. Deelname is vrijblijvend, leerzaam, nuttig en leuk.

Hulpmiddelen, heel gewoon en tegelijk een taboe

Het gebruik van een ringblikopenerAllemaal gebruiken we voortdurend hulpmiddelen. Van bretels tot een portemonnaie, het zijn handige spullen met een functie om het leven gemakkelijker te maken. We vinden dit allemaal ook heel gewoon. Totdat het hulpmiddelen worden omdat wegens ouderdom of ziekte een aantal handelingen niet meer zo vanzelf gaan. Hulpmiddelen krijgen dan al gauw een stigma, en de discussie erover ligt vaak nog in de taboesfeer.

Boek over actief zijn en reizen met artrose

Actief zijn en reizen met artroseHetty Kock beschrijft in haar boek "Mijn tocht door Artroseland en 25 andere landen" haar reis langs specialisten en haar avontuurlijke reizen in verre oorden. Op 44-jarige leeftijd, in 2002, krijgt ze de diagnose heup artrose, in de jaren daarna gevolgd door artrose in haar knieën, schouders, duimen, rug en nek. De verre reizen geven haar de motivatie om te blijven zoeken naar mogelijkheden om tot herstel van haar gewrichten te komen.

Langer leven dankzij voedingssupplement?

Een supplement dat je in iedere drogisterij kunt kopen zou wel eens kunnen leiden tot een langer leven. Medici aan de ETH Hogeschool in Zürich (Zwitserland) hebben ontdekt dat de stof glucosamine bij muizen leidt tot een hogere levensverwachting. Glucosamine komt van nature in het lichaam voor, vooral in het kraakbeen. Daarom wordt het als supplement verkocht als je gewrichtspijn hebt.

Eet broccoli om artrose te voorkomen of te vertragen

Aan de universiteit van East Anglia in Groot-Brittannië hebben wetenschappers ontdekt dat een stof in broccoli en in andere groentes uit de kruisbloemenfamilie de vernietiging van kraakbeen in gewrichten kan tegengaan.

Deze stof heet sulfurofaan. Het onderzoek is uitgevoerd bij muizen, op menselijke kraakbeencellen en kraakbeenweefsel van koeien. De wetenschappers ontdekten dat sulfurofaan de enzymen blokkeert die de gewrichten kapot maken, door een belangrijk molecuul tegen te houden waarvan al bekend is dat het ontsteking veroorzaakt.

Artrosepatiënt gaat sneller achteruit dan gedacht

Het fysiek functioneren van artrosepatiënten verslechtert al binnen drie tot zes jaar nadat de aandoening wordt vastgesteld, blijkt uit onderzoek. Dat is enkele jaren eerder dan artsen tot nu toe aannamen.

Dit blijkt uit een studie die promovendus Daniël van Leeuwen beschrijft in zijn proefschrift. Tot nu toe was onduidelijk op welke termijn artrose het dagelijks functioneren beïnvloedt, in activiteiten als wandelen en traplopen.

Gentherapie vertraagt artrose bij muizen

In het medisch tijdschrift Science Translational Medicine is op 13 maart een artikel verschenen van een aantal onderzoekers aan de faculteit medicijnen van de Baylor Universiteit in Houston, Texas. Het onderzoek werd bij muizen uitgevoerd met proteoglycan 4 (Prg4), ook wel lubricine genoemd. Prg4 is een eiwit dat aanwezig is in gewrichtsvloeistof en op kraakbeen, waar het het gewricht smeert en stabiel houdt.

Link tussen overgewicht en artrose verhelderd

Vetweefsel verandert de hoeveelheden adipokinen in het lichaam, die weer effect hebben op het beloop van artrose. Dat blijkt uit onderzoek van Erlangga Yusuf die hier op 16 januari aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) op promoveerde.

Mensen met overgewicht lopen meer kans op artrose, ook wel gewrichtslijtage genoemd. Gedacht werd dat de extra kilo’s voor mechanische schade zorgen, maar mensen met overgewicht hebben niet alleen vaker artrose in hun knie- en heupgewrichten, ook de gewrichten in hun handen zijn vaker aangedaan.