Behandelmethoden bij artrose:

Meer mogelijk dan u denkt!

In Nederland heeft 1,2 miljoen mensen artrose.
Daarmee is het de meest voorkomende reumatische ziekte in ons land. Deze chronische ziekte gaat niet over en de klachten kunnen na verloop van tijd verergeren. Gelukkig is er veel mogelijk om uw gewrichtspijnen, stijfheid en vermoeidheidsklachten te verlichten. Alle reden om meer te weten te komen over veelvoorkomende behandelmethoden die de kwaliteit van het leven van artrosepatiënten verbeteren.

Ongeveer de helft van de mensen met artrose heeft dagelijks pijn. Deze pijn ontstaat geleidelijk aan, vooral bij bewegen en belasten van het gewricht. Stijfheid is ook een veel voorkomende klacht. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat het aantal personen met artrose in 2020 met ongeveer 38% is toegenomen ten aanzien van het jaar 2000. Doordat mensen steeds ouder worden en steeds meer te maken hebben met overgewicht, stijgt het aantal patiënten met een chronische ziekte, zoals artrose, naar 7 miljoen in 2030. Dat is zo’n 40% van de Nederlandse bevolking.

Jaarlijks komen er ongeveer 166.000 nieuwe artrosepatiënten bij.

 

KEUZE UIT BEHANDELMETHODEN

In de afgelopen jaren zijn er steeds meer patiëntvriendelijke behandelmethoden voor artrose ontwikkeld.U hoeft dus niet met uw pijnklachten te blijven rondlopen. En u kunt voorkomen dat u een ernstige vorm van artrose ontwikkelt.

 

TWIJFELT U OF U ARTROSE HEEFT?

De huisarts is de aangewezen persoon om de diagnose te stellen en u uitleg te geven over artrose. Indien nodig kan uw huisarts u ook pijnstilling voorschrijven. Het is verstandig om regelmatig in contact te blijven met uw huisarts, zodat hij op de hoogte blijft van het verloop van de artrose en eventueel uw behandeling kan aanpassen. Mochten uw klachten verergeren of staat u open voor aanvullende behandelmethoden, dan verwijst uw arts u door naar behandelaren en/of specialisten.

Fysiotherapie

De fysiotherapeut helpt u om uw gewrichten soepel te houden. Vaak krijgt u beweegoefeningen om uw spieren te trainen. Ook let de fysiotherapeut op een goede lichaamshouding en adviseert hij of zij hoe u om kunt gaan met de pijnklachten.

Ergotherapie

Bij de ergotherapeut leert u hoe u zó kunt bewegen dat u uw gewrichten zo min mogelijk belast bij de dagelijkse activiteiten zoals eten, drinken, aan- en uitkleden en het doen van het huishouden. De ergotherapeut geeft ook advies over mogelijke hulpmiddelen die u kunt gebruiken in de keuken, uw badkamer en in de slaapkamer.

 

ALTERNATIEVE BEHANDELINGEN

Van een aantal alternatieve behandelingen is de werking aangetoond met een goede wetenschappelijk onderbouwing. Patiënten ondervinden ook aantoonbaar baat bij deze behandelingen. Voor artrosepatiënten zijn in ieder geval acupunctuur en chiropractie behandelwijzen tegen de pijnklachten. Mocht u een alternatieve behandeling overwegen, is het van belang dat u eerst overlegt met uw behandelende arts.

Bijna één miljoen Nederlanders maakt jaarlijks gebruik van een alternatieve therapeut of alternatief werkende huisarts. Een kwart daarvan kiest voor acupunctuur.

 

Acupunctuur

Acupunctuur is een vorm van Tradionele Chinese Geneeswijze (TCG) die goed werkt tegen pijnklachten bij artrose. De Wereldgezondheidszorg bracht al in 2002 een rapport uit waarin wordt bewezen dat acupunctuur een vergelijkbaar of zelf beter resultaat heeft dan reguliere pijnstillers.

Hoe werkt het?

Volgens de leer van acupunctuur gaat er energie rond in ons lichaam en volgt deze energie diverse met elkaar verbonden banen. Deze banen worden meridianen genoemd. Een acupuncturist probeert blokkades in die meridianen op te heffen door naalden te plaatsen op diverse punten in het lichaam. Op die manier stroomt de energie weer beter in het lichaam en komen er ontstekingsremmende stoffen vrij. Een natuurlijke manier van pijnbestrijding zonder bijwerkingen.

Acupunctuur geeft bij 55% tot 85% van de patiënten met chronische pijn verlichting; een pijnstiller als morfine bij 70% van de patiënten.

 

Chiropractie

Chiropractie is een geneeswijze die al meer dan 100 jaar bestaat. De behandeling richt zich op stoornissen in het functioneren van het bewegingsapparaat en de relatie met het zenuwstelsel.

Hoe werkt het?

Een chiropractor controleert de wervelkolom op blokkades. Door een gedegen onderzoek en een gerichte behandeling lokaliseert en corrigeert de chiropractor deze blokkades. Bij artrosepatiënten zorgt dit ervoor dat de soepelheid van het bewegen en de bewegingsvrijheid van de gewrichten tussen de wervels wordt verbeterd. Het doel van een chiropractor is dat het slijtageproces niet versneld wordt en mogelijk zelfs helemaal stopt.

Shiatsu

Shiatsu is een in Japan ontwikkelde drukpunt-massage. Bij deze behandelvorm drukt de therapeut op bepaalde punten van het lichaam om storingen in de spieren, zenuwen en organen te vinden. De massage spreekt de zelfhelende krachten in het lichaam aan die ieder mens van nature heeft. In Japan wordt Shiatsu al sinds 1957 erkend door het Ministerie van Gezondheid als een volwaardige therapeutische behandelmethode.

Qigong

Qigong is een Chinese vorm van bewegen. De langzame vloeiende bewegingen verminderen pijn en gewrichtsstijfheid. Daarnaast zorgen zij voor een verbetering van de lichamelijke bewegingsvrijheid. Uit onderzoek blijkt dat mensen die lijden aan knieartrose baat hebben bij deze eenvoudige en zacht uitgevoerde bewegingsoefeningen.

Specialist: orthopedisch chirurg

Soms is het nodig om naar een specialist te gaan omdat de reguliere behandelmethoden onvoldoende bijdragen aan de verlichting van uw pijnklachten. De orthopedische chirurg is een specialist, die zich richt op de behandeling van afwijkingen van het steun- en bewegingsapparaat. Dat zijn de botten, spieren, pezen en gewrichten. De orthopedisch chirurg kan kunstheupen en andere nieuwe gewrichten plaatsen. Ook kan hij of zij uw gewrichtsuiteinden gladder maken of loszittende stukjes bot uit het gewricht verwijderen.

Innovatieve behandeling voor artrose

Magnetisch Resonantie Therapie is een nieuwe, vooruitstrevende behandeling voor artrose. Meer dan 400 Duitse orthopeden en chirurgen erkennen en gebruiken deze methode. De therapie wordt met succes toegepast in 20 landen en sinds 2015 ook in Nederland. De werking is gebaseerd op het principe van MRI. De energie die vrijkomt met MRI wordt teruggeven aan het omringende weefsel. Hierdoor wordt het afbreken en opbouwen van weefsel oftewel celmetabolisme verbeterd. Bij mensen met artrose wordt zo het kraakbeen weer vitaler gemaakt.

 

 

 

 

 

WAT IS ARTROSE?

Artrose is een reumatische aandoening - ook wel gewrichtsslijtage genoemd - waarbij het kraakbeen in de gewrichten zachter en dunner wordt. Met onze gewrichten is het mogelijk om onze benen en armen te strekken. Gewrichten zitten in ruggenwervels, knieën, ellebogen, vingers, heupen, rug en polsen. In onze gewrichten komen twee boteinden bij elkaar, met een beschermlaag van kraakbeen.

Kraakbeen is een glad en veerkrachtig bindweefsel dat ervoor zorgt dat de botten soepel in en om elkaar heen bewegen. Ook vangt kraakbeen schokken op en beschermt de gewrichten. Het kraakbeen maakt in principe voldoende kraakbeencellen aan om de mogelijke afbraak ervan te compenseren.

Bij artrose zijn deze kraakbeenkussentjes aangetast of afgebroken door bijvoorbeeld chronische overbelasting of erfelijkheid. De aanmaak van nieuwe cellen is niet voldoende meer om de afbraak ervan te compenseren. Gevolg is een vermindering van de dikte van het kraakbeen in gewrichten. Na verloop van tijd gaan de botten over elkaar heen schuren en worden schokken niet meer goed opgevangen. Het kraakbeen kan het bot niet meer voldoende beschermen.

 

WAT KUNT U ZELF DOEN?

Naast de behandelmethoden kunt u zelf ook een hoop doen om de kans op artrose en/of de pijnklachten te verminderen.

• Gezond gewicht

Overgewicht is een belangrijke risicofactor bij het ontstaan van artrose. Onze knieën en heupen vangen tijdens het lopen zes tot zeven keer klappen op van ons lichaamsgewicht. Wie bijvoorbeeld tien kilo te zwaar is, belast deze gewrichten dan ook met een extra druk van zestig tot zeventig kilo. Dit kan het natuurlijke slijtageproces van het kraakbeen – dat zich rond het 50e levensjaar inzet – versnellen en de bewegingsvrijheid beperken. Een gezond gewicht draagt dus ook bij aan een gezond gewricht.

• Bewegen

Door de pijn of angst dat de artrose verergert, bent u wellicht geneigd om minder te bewegen. Uw gewrichten slijten echter niet door beweging. Uit Nederlands grootste artrose-onderzoek blijkt dat bewegen een toename in bewegingsbeperkingen juist voorkomt. Uit dit onderzoek komt naar voren dat beweging de spieren en pezen rondom de gewrichten versterken. Sterkere spieren en pezen zorgen weer voor betere ondersteuning en schokdemping van uw gewrichten, waardoor de pijn meestal ook afneemt. Bovendien helpt bewegen het kraakbeen in goede conditie te houden.

U beweegt voldoende wanneer u elke dag een half uur matig intensief beweegt. Dat bereikt u al door wat vaker de fiets te pakken, te gaan wandelen of klusjes in en om het huis te doen. Als u toch wilt sporten, kies dan een sport waarbij uw gewrichten niet worden belast. Zo is zwemmen voor iemand met artrose meestal een betere sport dan hardlopen, omdat u in het water beweegt zonder uw gewrichten te belasten. Ook yoga is goed voor mensen met artrose en heeft positieve gevolgen voor uw lichaam.

• Gezonde voeding

Een gezonde en evenwichtige voeding draagt bij aan uw algehele gezondheid. Dat betekent dagelijks in ieder geval veel groente, fruit en volkorenproducten en twee keer per week vis.
Uit verschillende wetenschappelijk onderzoeken is gebleken dat het effect van specifieke stoffen in bepaalde voeding een gunstige invloed hebben op de klachten van artrose. Omega-3 vetzuren uit vette zeevis zoals zalm helpen bijvoorbeeld bij het verminderen van ontstekingen en vitamine C draagt bij tot het behoud van gezond kraakbeen.

• Goede nachtrust

Een goede nachtrust werkt het beste tegen pijn.

Door iedere avond op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan, draagt u bij aan een regelmatig slaapritme.

Om ervoor te zorgen dat uw nachtrust niet in de war wordt gebracht, kunt u beter geen televisie kijken in uw slaapkamer. Ook uw tablet of smartphone kunt u beter een uur voor het slapen gaan, niet meer aanzetten. Het felle licht en de straling van je telefoonscherm zorgen er namelijk voor dat uw hersenen het signaal krijgen dat het nog geen nacht is. Met als gevolg dat uw lichaam geen melatonine aanmaakt, het hormoon dat nodig is om slaperig te worden. Wanneer u niet comfortabel ligt in bed, leg dan een kussen onder het pijnlijke gewricht.

• Overbelasting

Als u intensief sport, vaak veel trappen loopt of fysiek zwaar werk verricht, is de kans aanwezig dat u op termijn artrose ontwikkelt. Als u merkt dat de gewrichten van uw benen of heupen warm worden, licht zwellen, kloppen, of pijn beginnen te doen, is dit een teken dat u het rustiger aan moet doen.

• Gebruik warm of koude kompressen

Pijnlijke, gezwollen en stijve gewrichten verlicht u met kompressen. Als uw gewrichten pijnlijk en ontstoken zijn, helpt een ijskompres. Bij stijve gewrichten kiest u voor een warmtekompres.

Artrose en hulpmiddelen

Hulpmiddelen kunnen uw leven een stuk gemakkelijker maken. Hierbij kunt u denken aan aankleedstokken, speciale bad- en douchestoelen en antislipmatten. Dergelijke hulpmiddelen ondersteunen u bij uw dagelijkse bezigheden, zodat uw gewrichten niet teveel belast worden. Ook in de keuken kunt u gebruik maken van hulpmiddelen.

Zo bestaat er bijvoorbeeld keukengerei met een gehoekte greep, die uw hand, pols en arm in een natuurlijke positie houden. Daardoor is er minder krachtinspanning nodig voor een bepaalde activiteit.

Verder zijn er ook grijpers voor het oppakken van lichte voorwerpen en handvegers en toiletborstels met een lange steel. Bij een thuiszorgwinkel of een specialist voor revalidatiehulpmiddelen koopt of huurt u deze hulpmiddelen. Bijkomend voordeel van hulpmiddelen is dat u niet steeds om hulp hoeft te vragen en uw zelfstandigheid behoudt.