Aan de universiteit van East Anglia in Groot-Brittannië hebben wetenschappers ontdekt dat een stof in broccoli en in andere groentes uit de kruisbloemenfamilie de vernietiging van kraakbeen in gewrichten kan tegengaan.
Deze stof heet sulfurofaan. Het onderzoek is uitgevoerd bij muizen, op menselijke kraakbeencellen en kraakbeenweefsel van koeien. De wetenschappers ontdekten dat sulfurofaan de enzymen blokkeert die de gewrichten kapot maken, door een belangrijk molecuul tegen te houden waarvan al bekend is dat het ontsteking veroorzaakt.
Het bleek dat de muizen die veel sulfurofaan in hun voer kregen, opvallend minder kraakbeenschade en artrose vertoonden dan de muizen die dat niet kregen.
Men begint nu aan de universiteit van East Anglia aan een kleinschalig onderzoek bij artrosepatiënten die al op de wachtlijst staan voor een knieprothese, om te kijken of broccoli ook zo goed werkt bij menselijke gewrichten. De patiënten krijgen ‘super-broccoli’ die speciaal gekweekt is op een hoog gehalte aan sulfurofaan.
Jonge broccoliplantjes bevatten de grootste hoeveelheid sulfurofaan, gevolgd door broccolistronken. Maar ook met andere kruisbloemige groenten krijgen we sulfurofaan binnen. Dat zijn onder andere: spruitjes, witte kool, rode kool, spitskool, savooiekool, boerenkool, Chinese kool, paksoi, koolrabi, knolraap, radijs, waterkers, tuinkers en rucola.
Het artikel over het onderzoek is op 27 augustus 2013 gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Arthritis & Rheumatism.