Stichting Artrose Zorg stimuleert en financiert wetenschappelijk onderzoek naar het herstel van kraakbeen. Het algemene beeld is dat verlies van kraakbeen - en artrose die daarvan het gevolg kan zijn – onomkeerbaar is. Maar er zijn steeds meer wetenschappelijke inzichten dan wel wetenschappers die geloven dat herstel van kraakbeen mogelijk moet zijn en dat meer onderzoek kan leiden tot kraakbeenherstellende behandelingen.
De stichting Artrose Zorg heeft financiële middelen gereserveerd om een dergelijk project te financieren.
De lopende projecten
- Er is onderzoek gedaan naar het zogenaamde principe “better in en better out” bij een heup en/of knieoperatie. Vaak blijkt dat oudere mensen in slechte conditie onverwacht een heup- of knieoperatie moeten ondergaan. Voorheen werd dan redelijk snel een implantaat aangebracht maar was de patiënt er daarna soms slecht aan toe. In het Haga-ziekenhuis is onderzocht of door middel van onder andere fysiotherapie de patiënt vooraf in een betere conditie kan worden gebracht waardoor hij/zij de operatie beter doorstaat. Dit project is mede gefinancierd door Stichting Artrose Zorg. De inzichten zijn veelbelovend.
- Stichting Artrose Zorg financiert buiten artroseprojecten ook projecten die een relatie hebben met het bewegingsstelsel in het algemeen. Zo loopt er een project in Amsterdam, Rotterdam en Amsterdam op het gebied van vitamine D tekort. Onderzocht wordt of de oorzaak van botbreuken bij specifieke bevolkingsgroepen hun oorzaak vinden in vitamine D tekort. Vanzelfsprekend wordt tevens onderzocht op welke wijze de bestrijding van dit tekort kan worden aangepakt en op welke wijze hierover voorlichting kan worden gegeven. Dit onderzoek is onlangs gestart en loopt tot het einde van 2015. Ook de resultaten van dit onderzoek worden gepubliceerd op deze website en via een nieuwsbrief.
- Promovendi die een specifieke studie hebben gedaan voor een bepaalde vorm van artrose [ook: gewrichtsaandoening] zijn de laatste jaren gesteunde in hun onderzoek [voorbeelden: kraakbeenherstel; handartrose; implantaten].